La malaltia en primera persona

Presentació de la secció

2016-02-11 20:38

 

En aquest apartat dos companys usuaris del centre de rehabilitació de Lleida us oferirem el nostre punt de vista de la realitat sobre la salut mental. Utilitzarem diferents fonts d'informació oficial per poder proporcionar-vos.Tothom té salut mental, igual que tothom té salut física.

L'OMS (organització mundial de la salut) defineix la salut mental com un estat de benestar en el qual la persona és conscient de les seves pròpies capacitats, pot afrontar les tensions normals de la vida, pot treballar de forma fructífera i fer una contribució a la seva comunitat. La salut mental és igual d'important que la salut física

 

Les malalties mentals

2016-02-11 20:40

 

EQUIZOFRÈNIA

 

L' esquizofrènia és un trastorn mental greu, on es perd el contacte amb la realitat. Moltes persones ja presenten algunes dificultats socials i escolars des de petits. La percepció de la realitat està alterada durant els episodis psicòtics, hi ha molt aïllament social i emocional.
Les persones que el pateixen veuen o senten coses i veus, que el fan entrar en un cert malestar i obsessió. També tenen deliris i es creuen molt fermament algunes creences falses. Alguns casos d'esquizofrènia han estat induïts per substàncies tòxiques, com ara abús de l'alcohol i de drogues.
Aquesta malaltia és crònica i per tant requereix d'un tractament que pot ser farmacològic ( pastilles o injectables) i també de psicoteràpia. Els pacients han de vigilar amb l'estil de vida i tenir voluntat amb millorar els aspectes socials i de reintegració a la societat. Finalment cal dir que aquestes persones no estan incapacitades. La ciència avança cada dia més i si es fa un bon compliment de la medicació seguir les teràpies rehabilitadores i complir amb la vida social i familiar, aquests factors poden ajudar a aconseguir l'estabilitat.

 

DEPRESSIÓ MAJOR

 

La depressió major és una malaltia de l'estat d'ànim. És una malaltia on es produeixen símptomes com ara tristesa incomprensible, sensació d'ofec i vivències tràgiques inclús dramàtiques. Hi ha una forta indiferència i les tasques senzilles es fan molt pesades, com ara aixecar-se del llit, rentar-se, vestir-se, li costa portar una vida normal. I per combatre-ho i tenir una millora cal acudir al psiquiatre, que li diagnostiqui i tracti la malaltia. Algunes vegades és necessària psicoteràpia i tractaments mèdics. La depressió major és crònica però amb aquests tractaments es pot arribar a una estabilitat i portar una vida normal com els demés, ja que el pronostic va millorant.

 

TRASTORN BIPOLAR

 

El trastorn bipolar es caracteritza per un estat d'eufòria a un de depressió. La fase eufòrica s'inicia amb sensació de molta energia i acaba amb casos greus com ara al·lucinacions. La fase depressiva té trastorns del son i dificultat d'experimentar el plaer, com també una autoestima baixa. Aquestes persones poden prevenir la recaiguda si fan un compliment estricte de la medicació, controlar el son, s'evita el consum d'alcohol i drogues i si es té adherència al tractament .

 

T.O.C (Trastorn Obsessiu Compulsiu)

 

El TOC es una malaltia mental on les obsessions són molt presents, a pesar que la persona afectada els ignori, per tant requereix d'una medicació per evitar els seus efectes. Més de cinquanta per cent de persones afectades utilitzen el tractament conductual. Les recaigudes són freqüents sobretot si es deixa el tractament farmacològic i en alguns casos cal combinar la farmacologia amb la psicologia.

 

El estigma

2016-04-19 16:25

ESTIGMA:


La definició d’estigma en salut mental seria la discriminació que es fa a les persones amb trastorns mentals. Tot això es degut a la falta d’informació i sensibilització dins la societat d’aquest tema. Degut això impedeix la recuperació d’aquestes persones i la seva plena integració en la societat.

Uns exemples d’aquesta realitat injusta poden ser:

La dificultat de trobar feina en un lloc de treball ordinari degut a què l’empresari te prejudicis sobre les capacitats d’aquestes persones.

Pateixen aïllament social

Se'ls exclou d’activitats socials

Els costa demanar ajuda

Tot això hi ha persones integrades, associacions i campanyes que ajuden a conèixer les malalties mentals per tal d’ajudar a normalitzar i sensibilitzar la gent sobre aquestes.

Mites que contribueixen a l’estigma

Mite: Els problemes de salut mental són estranys.

Realitat: Els problemes de salut mental són comuns, afecten 1 de cada 4 persones.

Mite:Les persones amb un trastorn mental no poden treballar.

Realitat: Probablement treballes amb algú que té o ha tingut un problema de salut mental.

Mite: No conec ningú amb un trastorn mental.

Realitat: Algú que coneixes o estimes ha passat o està passant per un problema de salut mental.

Mite: Les persones amb trastorn mental són violentes i imprevisibles.

Realitat: Les persones amb un trastorn mental no són més violentes que la resta de la societat.

Mite: La gent que passa per un problema de salut mental és diferent.

Realitat: Tots podem tenir un problema de salut mental igual que tots podem tenir malalties físiques.

Mite: Millor deixar la gent sola quan passen per un problema de salut mental.

Realitat: La persona que passa per una experiència així, majoritàriament desitja tenir la família, els amics i els companys al seu costat.

Mite: No hi ha res que pugui fer jo per ajudar algú amb un trastorn mental.

Realitat: Hi ha moltes coses que es poden fer per donar suport a una persona amb un trastorn mental.

https://www.elblogdelasalud.info/efectos-de-los-alimentos-en-la-salud-mental/2541


https://vocesenlacabeza.com/2015/11/25/que-es-psicosis/