Consells de Salut

Presentació de la nostra secció

2015-12-17 16:32

 

Prevenció en salut

 

Amb aquest espai del bloc pretenc que hi hagi més bona salut per a les persones. El que aniré penjant és consells per poder evitar enfermetats i malalties comunes dins de la població.

Dins del context de la promoció de la salut, la salut ha estat considerada no com un estat abstracte sinó com un medi per arribar a un fi, com un recurs que permet a les persones portar una vida individual, social i econòmicament productiva. La salut és un recurs per a la vida diària, no l'objectiu de la vida. Es tracta d'un concepte positiu que accentua els recursos socials i personals, així com les aptituds físiques.

La promoció de la salut o prevenció de la malaltia és qualsevol activitat de salut pública dirigida a reduir la càrrega de la mortalitat o la morbiditat deguda a una determinada malaltia en una població o subpoblació humana.


 

 

 

 

7 consells per prevenir l'Obesitat

2016-01-12 16:25

1r. Estigues actiu

La forma més comuna per prevenir l'obesitat és viure un estil de vida actiu. Activitats simples com prendre les escales en comptes de l'elevador o caminar a la botiga, ens poden ajudar enormement. Moltes persones gaudeixen d'anar al gimnàs també, encara que tampoc és imprescindible. Hi ha moltes maneres de practicar exercici: pots sortir a caminar, córrer, anar en bicicleta, nedar, fer alguns exercicis a casa com pot ser el ioga, etc.

2n. Menja sa

La FDA recomana que la persona mitjana consumeixi 2.000 calories per dia repartides en els aliments com els lactis, carns, cereals, fruites, verdures i llegums. Pots adaptar la teva dieta per complir amb aquests estàndards de la FDA, una de les formes més eficaces de prevenir l'obesitat.

3r. Controla el teu pes

És important pesar-se un cop a la setmana per controlar la nostra salut. Si notes que estàs començant a guanyar una mica de pes has de prendre les mesures apropiades per perdre aquest pes. Una opció per a això pot ser comprar una escala elèctrica o caminadora per treballar el nostre cos a casa.

4t. Beu aigua

Moltes vegades la gent sol confondre la deshidratació amb els senyals de fam al cos. La FDA recomana beure vuit o 10 gots d'aigua al dia. L'aigua neta desintoxica totes les impureses en el sistema. Recorda que és important que sigui aigua natural, sense saboritzants ni cap tipus de sucs o sucres.

5è. Realitza una revisió mèdica almenys un cop l'any

Els metges aconsellen que els adults rebin una revisió mèdica un cop l'any per evitar complicacions de salut. En detectar qualsevol complicació primerenca, el teu metge pot tractar ràpidament sense més conseqüències.

6è. Mantingues el menjar escombraries fora de casa teva

L'atractiu del menjar ferralla de vegades pot ser massa difícil de suportar i podem sucumbir a la temptació. No obstant això, sigues intel·ligent i no compris res de menjar escombraries.

7è. Menja només quan tinguis gana

Els estudis han demostrat que les persones que són naturalment primes ho són perquè només mengen quan tenen gana. Només menjar quan el nostre cos ens indica que ha de fer és una bona manera de prevenir l'obesitat.

10 exercicis per a l'osteoporosi

2016-01-12 16:31

L'osteoporosi és una malaltia que es caracteritza per la disminució de la massa òssia i el deteriorament dels ossos, de manera que aquests es tornen més fràgils i, per tant, es corre un major risc de patir fractures. En aquest post anem a veure uns exercicis per a l'osteoporosi.

L'osteoporosi pot passar desapercebuda durant molts anys abans que sigui diagnosticada. Apareix com a resultat de diversos factors que influeixen negativament en la qualitat dels ossos. La vellesa, la genètica i la massa òssia que es tingui són alguns d'aquests factors.

A més, si tenim una mala alimentació i una vida sedentària tindrem més probabilitats de patir osteoporosi. En el cas de les dones, la menopausa és una causa comuna.Programa d'exercicis per a l'osteoporosiPer evitar o frenar els símptomes de l'osteoporosi podem exercitar el nostre cos, això sí, hem de consultar amb el nostre metge sobre la freqüència i el tipus d'entrenament que hem de realitzar perquè aquest varia segons cada persones.

Exercici 1: Caminar a pas lleuger cada dia durant uns 15 o 20 minuts és idoni per lluitar contra aquesta malaltia.

Exercici 2: Ens recolzem en el respatller d'una cadira i flexionem lleument els genolls. Mantenint l'esquena recta, pugem i baixem poc a poc.

Exercici 3: Davant d'un esglaó o algun tipus d'elevació, pugem i baixem el graó amb una cama i baixem amb l'altra. Repetim unes 10 vegades alternant les cames.

Exercici 4: Col·loquem les mans al clatell i prenem aire profundament alhora que portem els colzes cap enrere. Expulsem l'aire i tornem a la posició inicial.

Exercici 5: Ens vam tombar a terra cap per avall i aixequem lleugerament el braç dret i la cama esquerra, baixem les dues extremitats i pugem el braç esque
rre i la cama dreta. Repetirem el procés 10 vegades, sempre alternant.

Exercici 6: Ens col·locarem davant de la paret amb els genolls lleument flexionats i l'esquena recta. Posarem les mans contra la paret i empenyerem.

Exercici 7: Ens asseurem i estendrem i flexionarem una cama suaument i seguidament l'altra.

Exercici 8: Al costat d'un arbre o una altra superfície ferma col·locarem la mà i ens empenyerem cap a un costat.

Exercici 9: Estirem el braç cap enrere i pressionem contra la paret.

Exercici 10: Estirats cap per amunt i amb els genolls flexionats, elevarem suaument les espatlles.

Esperem que aquests exercicis per a l'osteoporosi et siguin d'ajuda i en qualsevol cas recorda la importància de consultar un metge abans de practicar-los.

Per lluitar contra l'osteoporosi també has de seguir aquestes altres recomanacions: El calci i la vitamina D fonamentals contra l'osteoporosi.

 

Prevenció de la diabetis

2016-02-02 16:23

¿Que és la diabetis?

La diabetis és una malaltia crònica de caràcter metabòlic que apareix quan el pàncrees no produeix insulina suficient (Tipus 1) o quan l'organisme no utilitza eficaçment la insulina que produeix (tipus 2). L'efecte que té en tots dos tipus de diabetis és l'augment de sucres en sang (hiperglucèmia).

  • T. 1 La diabetis de tipus 1 és de naixement i es controla amb injeccions d'insulina i regulació de la glucèmia.

 

  • T. 2 En la diabetis de tipus 2 l'obesitat és la causa més freqüent, i es tracta d'una resistència per part dels teixits a la funció de la insulina. La conseqüència en aquest cas és que cada vegada el teixit necessita de més quantitat d'insulina per captar la glucosa.

 

Pautes bàsiques per la prevenció de la diabetis

Es pot prevenir o retardar l'aparició de la diabetis de tipus 2 mantenint un estil de vida saludable:

 

  1. Identificar els factors de risc: pes sedentarisme, historial mèdic, facilitant l'adquisició d'aliments com: fruita fresca, verdures, fruits secs, cereals integrals.
  2. Mesurar els nivells de glucosa en sang: indicador de risc de diabetis tipus 2
  3. Una alimentació saludable: basada en fruites i hortalisses, evitant la ingesta de sucres refinats y greixos saturats.
  4. Activitat física regular: Acondicionar i establir un espai destinat a la realització d'activitats, com l'exercici físic.mantenir-se actiu fisicament millora la resposta a la insulina per part dels teixits, reduïnt la quantitat de medicació.
  5. Evitar substàncies tòxiques: evitant el consum de tabac i altres substàncies nocives.
  6. Realitzar revisions periòdiques.
  7. Formar sobre la gestió del temps i l'estrés.

 

13 Consells per dormir bé

2016-02-02 16:31

1.- Dorm tan sols el que necessitis per sentir-te fresc durant tot el dia següent.
Limitar el temps al llit ajuda que el teu son es consolidi i es faci més profund.
Passar un temps excessivament llarg al llit rutinàriament porta a un son fragmentat i superficial. Aixeca't al teu horari habitual al dia següent, independentment de si has dormit poc o no.

2.- Aixeca't a la mateixa hora cada dia, els 7 dies de la setmana.
Tenir una hora regular per despertar-se al matí permet aconseguir una hora regular per iniciar el son i ajuda a fixar el "rellotge biològic".

3.- Fes exercici regularment.
L'exercici fa que sigui més facil iniciar el son i ajuda que sigui més profund.
Programa el temps d'exercici de manera que no tingui lloc durant les tres hores abans del moment en què penses anar a dormir.

4.-Assegura't que la teva habitació sigui còmoda i estigui lliure de qualsevol llum o soroll que et pugui molestar.
Un ambient còmode i sense sorolls per dormir redueix la probabilitat que et despertis durant la nit.
Un soroll que no et desperti també pot alterar la qualitat del teu son. Posar una catifa, cortines i deixar la porta tancada són coses que hi poden ajudar.

5.- Assegura't que la teva habitació tingui una temperatura adequada durant la nit.
Ambients excessivament calorosos o freds poden alterar el son.

6.- Menja els àpats amb regularitat i no vagis a dormir amb gana.
La gana pot alterar el son. Menjar alguna cosa lleugera a l'hora d'anar al llit (especialment carbohidrats) pot ajudar a dormir, però evita menjar greixos o menjar "pesat".

7.- Evita beure massa líquids al vespre.
Reduir líquids minimitzarà la necessitat d'anar al bany durant la nit.

8.-Redueix el consum de tots els productes amb cafeïna.
Les begudes i el menjar amb cafeïna o similars (cafè, te, begudes amb cola, xocolata) poden causar dificultats per conciliar el son, despertaments durant la nit i son superficial. Inclús la cafeïna al començament del dia pot alterar el son de la nit a algunes persones.

9.- Evita l'alcohol, especialment al vespre.
Encara que l'alcohol ajuda les persones nervioses a conciliar el son, causa despertaments més tard durant la nit.

10.- Fumar pot alterar el son.
La nicotina és un estimulant i provoca un son més superficial.

11.-  No t'emportis els teus problemes al llit.
Programa un moment més aviat al vespre per treballar en els teus problemes o per planejar les activitats del dia següent.
Les preocupacions poden pertorbar l'inici del son i produir un son superficial.

12.- Obliga't a utilitzar l'habitació només per dormir i per a l'activitat sexual.
Això condicionarà el teu cervell a veure el llit com el lloc per dormir. No llegeixis, ni miris la televisió, ni mengis al llit.

13.- No intentis dormir.
Això empitjora el problema. En lloc d'aixo, encén el llum, surt de l'habitació i fes alguna cosa diferent com ara llegir un llibre. No facis cap activitat estimulant. Torna al llit només quan et vingui la son.