Tòxics

Les Drogues

2016-05-24 16:24

Definició

 

Una droga és una substància que s'introdueix a l'organisme humà per diferents procediments, que pot modificar temporalment la percepció o el sistema nerviós d'una persona i que pot crear adicció. Les drogues s'han usat històricament com a element recreatiu i també al camp de la farmacologia: anestèsia, medicina fisiològica, psiquiatria, etc. L'addicció a una droga és la necessitat imperiosa de consumir una droga en particular regularment, sense ser capaç de moderar-ne el consum o suprimir-lo. Ve determinada per fenòmens psíquics i físics. Els quadres d'abstinència sempre presenten aspectes psicològics però també se'n solen trobar de físics que, en el cas d'algunes drogues, poden resultar mortals. Poden controlar-se amb mesures terapèutiques simptomàtiques o substitutives (substàncies menys nocives, d'efectes semblants, que es retiren progressivament). Algunes de les addiccions a drogues més conegudes són el tabaquisme, l'alcoholisme, a amfetamines, a somnífers, a antidepressius, l'addicció a la marihuana, a l'heroïna, la cocaïna... Hi ha addiccions associades a comportaments, no a drogues, com per exemple l'addicció al joc (ludopatia).

 

 

Tipus de drogues

 

Tabac:El tabac és una droga recreativa legal produïda, entre altres coses, amb diverses espècies del gènere Nicotiana tabacum , que contenen nicotina, tot i que una gran part de la nicotina d'aquest producte és afegida artificialment. Hi ha proves que apunten que és fortament addictiva.

 

L'alcohol: Es adictiu, fa el sentiment d'euforia, treu les pors, altera el sistema nervios, es una droga legal.

 

Amfetamines:Les amfetamines, amfetes o speed són una droga que produeix vivesa, excitació, eufòria, hiperactivitat, com per exemple produeix la mefedrona.

Però també irritabilitat i fins i tot deliris de persecució. Augment de l'estat d'alerta, tendència a parlar molt, agressivitat, paranoia.

Sequedat de boca, mal de cap, augment de la freqüència cardíaca, augment de la freqüència respiratòria, augment de la pressió arterial, augment de la temperatura, pupil·les dilatades, febre i sudoració profusa, rubor fàcil, diarrea o constipació, visió borrosa, dificultat per a parlar, convulsions, mareigs, pèrdua de la coordinació, moviments incontrolats (tremolors, prémer les dents, etc.), insomni, pell seca i amb picor, acne.

L'ús prolongat pot produir mal nutrició, deficiències vitamíniques, problemes de la pell, úlceres, trastorns de la son i depressió. El seu abús s'ha associat a dany cerebral que resulta en dificultat per a parlar i disturbis en el pensament.

Els usuaris de grans quantitats d'aquests estimulants poden desenvolupar el que es coneix com a psicosi d'amfetamines, trastorn mental semblant a l'esquizofrènia paranoide.

Marihuana: Efectes que provoca la marihuana.Desinhibició, relaxació, hilaritat, major memòria visual, modificació i intensificació de les sensacions, ansietat, atacs de pànic, disminució de l'atenció, la concentració i la memòria.

 

Crack:Els seus efectes són immediats: eufòria,hiperactivitat i augment de la temperatura corporal. Posteriorment el consumidor pot patir atacs de pànic, formigueig, disminució de la libido i pèrdua de la gana. És un factor de risc per brots paranoides i psicòtics o per aturades cardíaques sobtades.

 

MDMA: Els primers efectes es produeixen aproximadament 30 minuts després de prendre'n, i són: Tensió mandibular, Boca seca, Sudoració, Eufòria i ganes de ballar, Desaparició del cansament.

Passades unes 6 hores els efectes de l'MDMA desapareixen i es manifesten per: Cansament físic i mental, Insomni, Disminució de la gana, Baix estat d'ànim.

 

Haixix o pol·len: Ansietat, irritabilitat, pèrdua d'apetit, tremolors i insomni. La seva dependència és principalment psicològia.

 

Bolets al·lucinògens: Proporciona un viatge molt intens que pot treure a la llum problemes interns i el seu efecte pot prolongar-se fins a 6 hores.En tots els casos els bolets psicotròpics són perillosos, ja que unes desenes de minuts després de consumir-los provocaran un desfasament entre el cervell i els estimuls que li arriben al cos, perdent-se totalment la percepció del temps, a més de la consciència.


 

Els efectes de les drogues

 

Els diversos tipus de drogues tenen efectes diferents sobre el nostre sistema nerviós: n'hi ha que són excitants i n'hi ha que són depressores; n'hi ha que acceleren el funcionament mental, amb el risc d'augmentar els errors, i n'hi ha que l'alenteixen o que el distorsionen; d'altres produeixen al·lucinacions o canvis en la percepció de la realitat.

 

El consum de drogues té conseqüències en el funcionament normal del sistema nerviós i provoca una sèrie d'efectes que alteren les capacitats: modifiquen la manera de pensar, de funcionar, de relacionar-se amb els altres i d'enfrontar-se als reptes de la realitat. En definitiva, ens fan menys protagonistes de la nostra vida.

 

Les drogues produeixen efectes negatius en les capacitats físiques i mentals.

 

 

Els efectes de les drogues en les malalties mentals

 

Salut psíquica: Els addictes solen patir una àmplia gamma de trastorns psicològics, com estats d’ànim negatius i irritabilitat, actituds defensives, pèrdua d’autoestima i intensos sentiments de culpa.

Dependència psíquica: La dependència psíquica és els sentiments de plaer que la persona té n el moment que s´administra la droga i l´impuls psíquic que requereix l´administració regular i continua de la droga per tal de produir el plaer o evitar el malestar. L´estat mental que és capaç de produir les drogues a vegades són l´únic factor que fan que hi hagi una dependència.
Dependència física: És un estat d´adaptació que es manifesta amb intensos trastorns físics quan s´interromp l´administració de la droga. Aquests són els símptomes que es produeixen en la retirada o abstinència de la substància. Exemple: un alconhòlic per abandonar la seva addicció cal que es prengui medicaments per suavitzar l dependència física que li produeix el deixar de beure.