Prevenció de la diabetis

2016-02-02 16:23

¿Que és la diabetis?

La diabetis és una malaltia crònica de caràcter metabòlic que apareix quan el pàncrees no produeix insulina suficient (Tipus 1) o quan l'organisme no utilitza eficaçment la insulina que produeix (tipus 2). L'efecte que té en tots dos tipus de diabetis és l'augment de sucres en sang (hiperglucèmia).

  • T. 1 La diabetis de tipus 1 és de naixement i es controla amb injeccions d'insulina i regulació de la glucèmia.

 

  • T. 2 En la diabetis de tipus 2 l'obesitat és la causa més freqüent, i es tracta d'una resistència per part dels teixits a la funció de la insulina. La conseqüència en aquest cas és que cada vegada el teixit necessita de més quantitat d'insulina per captar la glucosa.

 

Pautes bàsiques per la prevenció de la diabetis

Es pot prevenir o retardar l'aparició de la diabetis de tipus 2 mantenint un estil de vida saludable:

 

  1. Identificar els factors de risc: pes sedentarisme, historial mèdic, facilitant l'adquisició d'aliments com: fruita fresca, verdures, fruits secs, cereals integrals.
  2. Mesurar els nivells de glucosa en sang: indicador de risc de diabetis tipus 2
  3. Una alimentació saludable: basada en fruites i hortalisses, evitant la ingesta de sucres refinats y greixos saturats.
  4. Activitat física regular: Acondicionar i establir un espai destinat a la realització d'activitats, com l'exercici físic.mantenir-se actiu fisicament millora la resposta a la insulina per part dels teixits, reduïnt la quantitat de medicació.
  5. Evitar substàncies tòxiques: evitant el consum de tabac i altres substàncies nocives.
  6. Realitzar revisions periòdiques.
  7. Formar sobre la gestió del temps i l'estrés.